Szolgáltatások

PARODONTOLÓGIA

Ínyplasztikai műtét (lágyrész plasztika, mukogingivális kezelés)

Mukogingivális plasztikának nevezzük a parodontológia azon ágát mely az íny elváltozásait kezeli. A fogak, és implantátumok körül az íny nem megfelelő felépítése, külső és belső traumák, fertőzések miatt ún. recessziók, visszahúzódások alakulhatnak ki. Ezek következtében a foggyökér vagy az implantátum felszíne szabaddá válik, befertőződhet ami a fogaknál szuvasodást, az implantátumoknál pedig azok elvesztését is jelentheti. Ebből kifolyólag, bármikor szüksség lehet az íny minőségének javítására, hiszen az implantátumok testidegen anyagként nincsenek kölcsönhatással az ínyre, igy az könnyebben “elfogyhat” elgyengülhet.

Az ínyrecesszió komolyabb panaszt nem okoz. A fogak érzékenysége, színbeli eltérése hívhatja fel a páciensek figyelmét az adott problémára. A lágyrész plasztika a fogmegtartó – esztétikai fogászati kezelések közé tartozik, hiszen nem csak szuvasodást lehet megelőzni vele, de a magas esztétikai igénnyel érkező pácienseknek is megoldást nyújthat önmagában ,vagy egy esetleges esztétikai komplex rehabilitáció részeként.

Az ínyvisszahúzódás folyamata évekig is eltarthat és érdemes még akkor beavatkozni amikor még könnyebben korrigálható. A szabad gyökérfelszínt csak tömésekkel ellátni nem célszerű, mert a problémát legtöbbször nem a fog, hanem az íny okozza.

A beavatkozás során a meglévő gyenge minőségű ínyt erősítjük meg saját szövettel és tesszük igy hosszútávon ellenállóvá. A beavatkozás legtöbbször másfél órát vesz igénybe, helyi érzéstelenítésben zajlik és csak nagyok ritkán igényel antibiotikumos utókezelést. A kezelés után jellemzően csak diszkomfort érzet jelentkezik, a varratokat 10-14 nap után távolítjuk el.